Участниците в срещата за Сирия приеха комюнике в 9 точки
Участниците в срещата за Сирия приеха комюнике в 9 точки / снимки: БГНЕС

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура съобщи, че на срещата във Виена за Сирия е било съгласувано комюнике от 9 пункта, допълват Ройтерс и ТАСС. Съгласно пълния текст на документа, разпространен от Ройтерс, участниците в срещата във Виена за Сирия са постигнали съгласие, че единството, независимостта, териториалната цялост и светският характер на Сирия са фундаментални.

Участниците в срещата са постигнали съгласие и, че държавните институции в Сирия трябва да останат непокътнати. Правата на всички сирийци, независимо от тяхната етническа и религиозна им принадлежност трябва да бъдат защитени, гласи трета точка от комюникето от срещата. Неотложно е да се ускорят всички дипломатически усилия, за да се сложи край на войната, се посочва още в документа.

Участниците в срещата за Сирия приеха комюнике в 9 точки
netinfo

Хуманитарният достъп ще бъде осигурен през територията на Сирия и всички участници в срещата ще увеличат подкрепата си за бежанците и за техните приемни страни, се посочва в пета точка на комюникето. Групировката Ислямска държава и други терористични организации трябва да бъдат разгромени, се отбелязва в шеста точка.

В седма точка участниците приканват ООН да събере представители на сирийското правителство и на сирийската опозиция, за да започнат те политически процес, който да доведе до съставянето на пораждащо доверие, всеобхватно правителство, последвано от нова конституция и избори в Сирия. Тези избори трябва да бъдат произведени под надзора на ООН и да отговарят на най-високите международни стандарти за прозрачност и отчетност, честност и свобода. В изборите трябва да участват всички сирийци, в това число и диаспората.

Осмата точка на комюникето посочва, че политическият процес в Сирия ще бъде ръководен от Сирия и сирийският народ ще решава бъдещето на страната си. Участниците в срещата във Виена освен това се ангажират заедно с ООН да проучат възможностите за въвеждане на прекратяване на огъня в цялата страна, което да започне на точно определена дата и което да е паралелно с подновения политически процес в Сирия, посочва девета точка на комюникето.

Участниците в срещата за Сирия приеха комюнике в 9 точки
netinfo

В края на документа участниците в срещата поемат ангажимента да работят в идните дни, за да сближат позициите си по въпроси, по които сега те продължават да не са съгласни.

Посочва се, че следваща среща за Сирия ще има след две седмици.

По повод на точката в комюникето за прекратяването на огъня Де Мистура каза прекратяването на огъня в Сирия ще се установява постепенно и процесът ще започне от отделни територии, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС.

Ще работим над установяването на примирие заедно с правителството и опозицията в Сирия, каза Де Мистура след края на срещата във Виена, посветена на Сирия.

Източник: БТА